GEOBLOG DEL CATALÀ CENTRAL

dimarts, 26 d’octubre del 2010

Les broques del rellotge




Entre les accepcions consignades pel DCVB sota l’entrada corresponent al mot broca (del llatí BROCCA, feminització de BROCCUS) s’inclou la relativa a la busca del rellotge, amb localització exclusiva a l’Empordà.

La professora Carme Vilà, que situa aquesta accepció a la vila de Torelló, també va incloure aquest mot en la seva monografia intitulada El parlar de la plana de Vic, publicada per Caixa Manresa l’any 1989. I d’allà precisament el vaig manllevar jo per als qüestionaris que he anat portant a diferents contrades de les diòcesis de Vic i de Girona.

Aquest ús (el de broca per a ‘busca del rellotge’) em consta que era força viu a Collsacabra devers els primers anys del segle XXI, i ho és –o ho era, car la tendència és tanmateix regressiva– en punts del Lluçanès (Alpens, Prats de Lluçanès, St. Agustí de Lluçanès, St. Martí de Sobremunt), en algun del Berguedà (mas Puigcercós de Borredà, en àrea de l'antic municipi de Salselles) i encara en alguns de les Guilleries (Amer, Osor, St. Hilari Sacalm).

5 comentaris:

Anònim ha dit...

A LLançà a l'Alt Empordà també són broques del rellotge. Salut !

Jordi Dorca ha dit...

Més broques! Moltes gràcies als de Llançà.

Anònim ha dit...

Una mica tard, però aI la Garrotxa també! ;)

Anònim ha dit...

A Vilabertran, Alt Empordà, també són broques.

Unknown ha dit...

A Olot i a La Pinya. De sempre broques.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...