El DCVB ens dóna la referència de Verdaguer ("àngel merlench"), mentre que l'ALDC situa l'expressió merlenc al terme veí de Castellar de n'Hug, ja al Berguedà, com a única resposta referida al concepte 'roig de pèl'.
Merlenc sembla derivat de merla (del llatí MERULA), i així mateix l'hi considera el professor Joan Coromines al volum V del DECLC, pàg. 609, però no es veu del tot clara, potser, la nota semàntica que aquest adjectiu introdueix en aquesta amalgama. Jo, per la meva banda, goso proposar que l'adjectiu merlenc en aquest cas cal interpretar-lo com a 'rogenc', atès que la femella dels Turdus merula, malgrat ser de color més aviat marronós, presenta destacats tons rogencs al pit que justificarien la metàfora que dóna lloc a l'expressió ros merlenc.
Merla femella |
Hi ha, en fi, altres casos en què, per causa del color negre del mascle, el matís 'negrenc' sembla haver-se imposat en els derivats de merla.
Joan Coromines, en l'article esmentat, cita altres derivats històrics de merla en què treu el cap aquest matís. Vegem-ho, doncs, en el cas de merlina, mot que hom cita des del llibre Espill, del valencià Jaume Roig, en un fragment en què l'atac missògin es concentra en les monges:
[...]
paren travetes
e fan cembells
a jovencells
e homes sants
[...]
Una merlina,
un jorn parlant
ab un galant
jove, pubill,
prest seduí'l:
llur amistat
no ser pecat,
hoc amor pura
que tots temps dura.
Agraïments: a Hermenegild Falgueras, de Gombrèn; i a Josep Lainez, de qui he manllevat la imatge de la merla femella.
29 comentaris:
Al poble, una persona amb aquestes caracterísques, roigenc i de cara pigallada, com el pit de la merla, té com a motiu "el rovellat". Salut !
Records, Lluís. A tu i al Rovellat. I a tots els de la República.
M'agrada aquesta expressió per nomenar els pèl-roig. i les pèl-roges. No en puc dir-ne res perquè no l'he sentida mai. Ara, sí que recomano el llibre que mostres de Jaume Roig, El llibre de les dones. Quan estudiava català antic m'ho vaig passar molt bé amb ell.
Abraçades!
Doncs jo al dir merlec de merla, l’he associat amb el color pastanaga intens del bec de la merla mascle, associant-lo amb el color del cabell del dibuix.
“El boig del pèl vermell”, què de fet no és vermell , és pastanaga o merlesc, magnífica pel•lícula inspirada en la vida del brillant van Gogh.
Avui em toca callar i aprendre!
M'agrada aquest terme, sona bé, aquí a lleida som més prosaigs i els diem peli-rojos (amb e oberta) o panotxes, suposo que estem massa prop de la franja. Bé, també diem pèl-roig. Salut
Aquesta sí que la conec... de tota la vida.
A mi m'ha passat també com a la Carme del Quadern, he pensat en el bec carbassa de la merla mascle.
Jo també he pensat en el bec de la merla!
http://fanalblau.blogspot.com/2011/07/piula-la-merla.html
En aquest espai teu, sempre se n'apren!
Trobo molt curiós el fet que per descriure un color en diguin un "ros" i després hi afegeixin un altre adjectiu...
Bon dimecres!
Aquesta no la coneixia pas, jo també l'hauria associat al color del bec de la merla mascle, no sabia que la femella fos d'un altre color... M'agrada l'expressió.
Petons,
M. Roser
Quina casualitat, Jaume Roig i el color roig de la merlina! M'agraden els fragments que ens mostres d'aquest autor.
Mol interessant, la relació amb el color de la merla.
Gràcies merlenques!
Galionar,
Confesso tota la veritat: no he llegit (encara!) el llibre de Jaume Roig. I suposo que això ho podré esmenar quan em jubili, si més no. Llavors espero poder tenir prou temps per posar-me al dia.
Quadern,
Doncs podria ser com ho dius tu, Carme. De fet, aquesta designació és ben curiosa, i desconcertant. El mascle és ben negre, i la femella, en canvi, és marronosa, només amb clapes vermelloses.
Porquet,
Tu tens saviesa.
Carina,
Salut per a tots els merlencs i panotxos de ponent i de la Franja. I també per als que no en són. I per als calbs i precalbs. Gràcies a tots per fer-nos companyia.
PS: qualsevol informació que em feu arribar és ben rebuda i ben aprofitada.
Carme,
De debò, que la coneixes?
De Roda?
Ostres, això és molt interessant.
Fanal blau,
Doncs com més va més penso podria ser ben bé això: el bec, cridaner, com a element destacat.
PS: en la pròxima xerrada que faci sobre llenguatge, en parlaré; moltes gràcies a tots vosaltres per fer-m'ho veure.
Barcelona,
Jo també hi he pensat, en això. El llenguatge sol cercar l'economia. I aquesta expressió, tot i ser bella i vella, no n'és, d'econòmica.
Roser,
Veig que sou una bona colla que us heu fixat en el color del bec. Trobo que té molt de pes el vostre argument, i ha anat molt bé que poguéssiu comentar el cas.
Quan faci una xerradeta sobre el llenguatge comentaré el cas.
Helena,
Vols dir que t'agrada, en Jaume Roig?
Ara sí que em sorprens.
Magazine,
La metàfora té la seva gràcia. I també pel fet que és molt poc coneguda. Els colors tenen molta força. Gràcies.
Núria,
Molt bona, Núria.
M'ha fet molta gràcia.
Era misògin, oi, Jaume Roig? Però escriu bé.
No pateixis, encara no l'he llegit. I pot ser que no m'agradi.
Sí, sí, efectivament, de Roda!
Mentre llegia aquest apunt, em venia al cap la merla i veig que tu també has fet la mateixa connexió. Recolzo el teu raonament.
Publica un comentari a l'entrada