GEOBLOG DEL CATALÀ CENTRAL

dimecres, 9 de febrer del 2011

Matavalons!

Castell de Montsoriu, Arbúcies



Arbúcies, gent d'astúcies: matavalons!


La geodita amb què avui encapçalem aquest apunt és una de les que més orgullosament es poden portar, atès que fa referència a una remarcable feta bèl·lica, esdevinguda el 14 de gener de 1714, en què els veïns d'Arbúcies, amb ajut dels sometents dels pobles veïns de Viladrau, Espinelves i St. Hilari Sacalm, saberen sobreposar-se a l'escomesa militar d'un regiment sencer de soldats valons i arrabassar-los, en aquella contesa, cinc banderes valones, amb la consabuda esbandida dels soldats del bàndol borbònic cap al lloc d'Hostalric.   


Els detalls d'això es poden veure en l'article intitulat Arbúcies, gent d'astúcies: matavalons, publicat per Enric Casals i Ginesta dins la revista Monografies del Montseny, núm. 2, p. 159-180, 1987.







Ens consta, però, que actualment aquesta expressió ha restat en segon terme pel fet que, sobretot des dels pobles veïns, hom ha preferit designar-los per mitjà del terme vinyer(o)s (o bé els de la vinya), que ens fa avinent la relació dels homes arbuciencs amb la indústria de la vinya. Així ho hem constatat en fer les enquestes als pobles veïns, especialment a St. Hilari Sacalm, novembre de 2006.


Cal observar, finalment, que en la conversa informal el compost matavalons era generalment pronunciat com a matavolons, és a dir, amb assimilació de vocals, tal com ho recull el DCVB, tot i que en la grafia matabulons, parcialment errònia per desconeixement de l'etimologia. 









La imatge del castell de Montsoriu és manllevada de la pàgina social del MEMGA.




9 comentaris:

Helena Bonals ha dit...

Com altera les paraules, l'ús popular. És molt interessant, això de les etimologies, a més d'una font de saviesa. Al meu pare li agrada de sermonejar-nos en aquest sentit, i hi ha qui no l'aguanta! A mi sí que m'agrada.

Joana ha dit...

Com els de Sueca, i Corvera, dos pobles de la Ribera, que fan assimilació vocalica: "Sueque" i "Corvero".
Mil gràcies, molt interessant.

Francesc Puigcarbó ha dit...

Una nova paraula més a afegir, potser valdria la pena que fessis un diccionari amb totes aquestes paraules, una espècie de diccionari de paraules recuperades o en perill d'extinció. Pensa-ho

marta ha dit...

Aquesta si la coneixia perquè fa poc el meu fill va haver d' estudiar la guerra de Successió i precisament parlava de quan el poble d' Arbúcies es va aixecar contra el regim de valons de Felip V per aixo encara la tinc recent però per res mes. Estic d' acord amb Puigcarbó hauries de fer un diccionari o un llibre antic de tòponims per exemple,veus ja t' estem "envolicant la troca", es aixi oi?

Joan ha dit...

Doncs emboliquem, emboliquem, que tot aquest llegat no pot quedar reduït a la dispersió de la xarxa. Un vot més pel diccionari.

Olga Xirinacs ha dit...

Ara sí que estaria de moda la parauleta o renom, tota vegada que la guerra encesa actual(però sense sang) entre flamencs i valons agrairia que anessin cap allà uns quants voluntaris a reforçar els flamencs.

Anònim ha dit...

Records des del far. Enfeinat com estic... Ai!Mai, però, l'oblit! Per cert, crec que ja pots posar fil a l'agulla pel que fa al llibre!

Jordi Dorca ha dit...

Helena,
Cal tenir paciència. I ho dic jo que no en tinc gaire. Ja ho veus.

Iris,
Beneïdes assimilacions, que ens fan la vida més senzilla! I tanta raó que tens!

Francesc,
Sí, la idea és bona. De fet, quan vam encetar aquest blog hi havíem pensat en aquesta possibilitat.

Marta,
És satisfactori comprovar que en les escoles es treballen aspectes destacats de la nostra història.
I sí: la idea era fer-ne una cosa agradable de llegir i alhora representativa de la nostra geovariació.

Joan,
Alerta! A veure si tu també hi sortiràs embolicat. M'acaba de passar una mala idea pel cap.

Olga,
Hi coincideixo: sense sang. Però amb gran determinació!

Jordi,
Amb tu també hi coincideixo: amb agulla o sense agulla, també vaig molt enfeinat. Però m'ho he buscat jo.
Records des del mar d'Arbúcies.

Anònim ha dit...

You have good points there, so I always visit your blog, it looks like you are an expert in this field. keep up the good work, My friend recommends your blog.

My blog:
le credit puis Rachat de credit surendettement

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...