
O donar el condol. Es deia a Rupit, i ens n’assabenta el senyor Miquel Banús, informador nostre en aquell indret de Collsacabra.
GEOBLOG DEL CATALÀ CENTRAL
O donar el condol. Es deia a Rupit, i ens n’assabenta el senyor Miquel Banús, informador nostre en aquell indret de Collsacabra.
Breu etnotext enregistrat el 16 de febrer de l'any 2001, a St. Feliu Sasserra, al Lluçanès:
"Jo havia vist moltes vegades com se fonien els estels. En baixava un i queia. I es fonia.
Deien que si tenies temps dementres baixava de fer un nus amb un mocador, que quedaves ric, o no sé què deien..."
A l'Àngel Pujol, de cal Martí.
Es diu, i amb raó, que un hom treballa el vidre quan se l'ha vist que pren alcohol sense mesura.
Això ocorre a Torelló, a la vall del Ges.
Així són coneguts i saludats els veïns d’un poble selvatà que des de fa una colla d’anys és escenari d’un interminable serial de la televisió pública catalana en què la protagonista, una simpàtica i honradíssima metgessa, ha sabut superar innombrables penúries i un bon seguit de tribulacions sentimentals.
Serials a banda, la designació de culdolla (amb o tancada al terme veí d’Arbúcies) se justifica, des dels pobles del rodal, pel fet que la indústria artesana dels objectes de terrissa ha estat per a aquest grup humà una activitat econòmica principalíssima que ha contribuït a afaiçonar el seu caràcter i a donar-los un gran nivell de reconeixença arreu del país.
Saludem-los, doncs, amb gran efusió i sempre amb bonhomia.
"A Oristà el gat hi va anar, a la Torre el gat hi corre i a Olost s'ha ficat dins el rebost..."
Ho hem tret de l’enregistrament de conversa que vam fer al mas conegut com a cal Martí (o Pla Moixons), al poble lluçanès de St. Feliu Sasserra, el dia 28 de març de l’any 2001. Aquesta rima era molt celebrada en aquella època, però nosaltres era la primera vegada que la sentíem.
A l’Àngel Pujol, de cal Martí.