GEOBLOG DEL CATALÀ CENTRAL

dijous, 13 de gener del 2011

El toro de Pla Traver



Pla Traver,  gener de 2011
 

Quan el toro de Pla Traver esbramula i el Montorro li respon, pluja segura.


Bella formulació, aquesta. Que m'és coneguda gràcies al senyor Josep Pujol i Camprodon, de St. Vicenç de Torelló. Ell mateix, en ser entrevistat amb motiu d'una recerca geolingüística promoguda per l'Ajuntament de Torelló, em va indicar que aquesta expressió l'havia sentida molt sovint en boca d'una persona oriünda del Bisaura i que calia interpretar-la en un sentit generosament metafòric.



Montorro, desembre de 2010


De tal manera, doncs, que els bramuls (o esbromols, com en deien en aquests verals) s'havien de saber escoltar, precisament, com qui para esment en sengles tronades inicials: és a dir, la que se sent esclatar, en primer lloc, vora la casa de Pla Traver, a tocar del terme de Vidrà, però ja en terres de la Garrotxa, i la que, a tall de rèplica, se sent retrunyir cap a la banda del Lluçanès, a la casa de Montorro, a redós del santuari dels Munts.

Forta topada, podríem dir, llavors. La dels dos toros encontrats.




Deixarem indicat, d'altra banda, que Pla Traver (on Joan Coromines va fer nit quan hi havia hostal) té com a origen un nom personal de tipus germànic; i que Montorro està relacionat, segons s'explica  a Onomasticon Cataloniae, amb el sintagma MONTEM HORRIDUM 'turó, tossalet eriçat, ple de brolla'.






I una observació final, encara. En l'entorn geogràfic de què tractem el topònim Pla Traver tot sovint és pronunciat com a Pla Taver (és a dir, amb dissimilació eliminatòria de la r). Deu ser bona, doncs, la referència documental de principis del segle XIV, recollida a Onomasticon, on aquest element toponímic apareix sense la consonant líquida del seu segon component.



Pla Traver des dels Rasos de Manter (fotografia: Josep de Sora)







Dedicat al senyor Josep Pujol i Camprodon.









14 comentaris:

Anònim ha dit...

Està molt bé, Jordi!

beth ha dit...

he sentit a parlar de la casa aquesta de Montorro,pels avis, quina gràcia.

Jordi Dorca ha dit...

Hola Beth,
La fotografia de Montorro va costar molt de fer, perquè el lloc, con diu l'etimologia, està embrolladíssim.
Però valia la pena: la frase és realment bella.

Carme Rosanas ha dit...

Una de nova que he après! Moltes gràcies Jordi. És maca aquesta foto de Montorro, les ombres sembla que guarneixin la casa.

Jordi Dorca ha dit...

Gràcies a tots per les vostres visites. A l'anònim també.

Joana ha dit...

la visita al teu racó´´es sempre tot un luxe. Mai ixim amb les mans buides d'ací. No tenia ni idea de tot el que ens expliques. moltes gràcies i endavant amb la tasca!!!

Joana ha dit...

Aiiiiiiii, el barret de la e: doble i descol·locat!!! Sorry!!!

Francesc Puigcarbó ha dit...

anem aprenent noves expresions antigues que convé no oblidar, sinó es perdràn.

Jordi Dorca ha dit...

Bona nit Iris,
Gràcies per la visita i per la pluja d'accents.
Bona nit Francesc,
Moltes gràcies per les teves visites tan sovintejades.

Josep de Sora. ha dit...

Jordi, conec perfectament aquests dos indrets, però la dita la ignorava. La línia entre aquests dos masos, va pràcticament de garbí (Montorro) a gregal (Pla Traver). Ara t'envio per correu una foto que tinc de fa menys d'un any, amb una exuberància i una vivor inflades per la humitat de la passada primavera.

Anònim ha dit...

És ben interessant el que expliques, ja que en les cultures arcaiques, el toro i el tro sempre han anat relacionats... De fet, el bramul d'un toro era símbol d'un tro, i el toro mateix, en gairebé totes les cultures antigues representa la semença -en aquest cas, la pluja... Gràcies per l'entrada d'avui!

Helena Bonals ha dit...

M'agrada el joc de paraules toro-Montorro.

Jordi Dorca ha dit...

Josep,
M'interessa això que m'indiques. En la línia ja hi havia pensat. La distància no l'he calculada.
I gràcies per la fotografia.

Jordi,
És interessantíssim el teu comentari. Ignorava aquesta relació entre toro i tro i semença. Els vostres comentaris m'han omplert molt.

Helena,
A mi també m'agrada aquest joc de paraules. Aquí hi ha alguna cosa.
Conformement amb l'etimologia, Montorro és un mas gairebé colgat per la brolla: ens va costar molt de poder-li fer la fotografia.

Moltes gràcies per aquesta plenitud de comentaris. Se n'aprèn molt.

Quadern de mots ha dit...

Bonica la frase de l’indicador de pluja segura entre Pla Traver i Montorro , suposo que cada indret ha de tenir els seus indicadors o avisos de pluja o mal temps, recollir-los és tot un encert. Gràcies.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...