GEOBLOG DEL CATALÀ CENTRAL

dimarts, 9 d’agost del 2011

Entrevista a Ràdio Manlleu: sobre curiositats del llenguatge i sobre geovariació

Des de sempre -podríem dir- he estat molt ben rebut a Ràdio Manlleu. Ha estat, de fet, l'emissora de ràdio que més estones m'ha dedicat cada volta que he tingut l'oportunitat de publicar un llibre sobre dialectologia catalana.

En aquesta ocasió (dilluns, 8 d'agost de 2011), i cobrint un lapsus estival molt adient per a la reflexió i per definir nous projectes de recerca, l'entrevista s'ha dut a terme al renovadíssim local de can Puget.

 
Entre altres coses, s'han comentat alguns dels continguts aplegats als llibres publicats fins ara (sobre el LluçanèsCollsacabra i àrea de Torelló); algunes curiositats del nostre lèxic (usos figurats del verb rasclar; derivats pocs coneguts del famós eixavuirar 'esternudar'); i alguns elements de fraseologia popular (com és ara el típic anar a Manlleu 'anar a manllevar') en què, de manera irònica, es posa en relació un topònim amb un apel·latiu que hi té semblança formal.
Ja amb l'esguard posat en el futur, s'ha fet referència, breument, al treball de camp realitzat a les Guilleries amb vistes a la realització d'un llibre monogràfic que pugui il·lustrar la bella variació lingüística que es pot trobar al país de Serrallonga. S'ha esmentat, igualment, l'inici de la recollida de dades al Ripollès i, en el mateix sentit, la prevista incursió al Berguedà.  
L'entrevista, que s'emet aquest dimecres 10 d'agost dins el programa El bohemi (que comença a les 8 del vespre), ha estat conduïda per la periodista Ester Puig, de St. Feliu Sasserra, indret del Lluçanès on, precisament, l'autor d'aquest blog va aprendre moltíssimes coses sobre el llenguatge en general i sobre l'art de la vinya en particular.

Valgui, doncs, aquest breu apunt com a agraïment al jove equip de Ràdio Manlleu i a totes les persones, d'arreu del país, que m'han ofert els bells mots que des d'aquí i des de sempre us podem oferir.
L'entrevista i el programa sencer els podreu escoltar clicant aquí i entrant després en la secció podcasting, on trobareu els diferents enregistraments del programa El Bohemi; caldrà, doncs, que cerqueu el del dia 10 d'agost. No us perdeu l'entrevista amb Jordi Torres i Sociats, expert en bruixes, entre altres coses.         Dedicat també a la Rosa Codina, de Taradell, per la seva amistat i per la seva bella poesia.


16 comentaris:

Francesc Puigcarbó ha dit...

no pots inserir el comentari en podcast? és per escoltar-ho, segurament els de Radio manlleu t'el podràn falicilar.

Jo conec l'expressió: fer un Manlleu, pero en aquests moments sóc incapaç de recordar-ne el significat.

El porquet ha dit...

Un reconeixement a la feina intensa i ben feta!

Joana ha dit...

Enhorabona, Jordi, ens agradaria poder escoltar l'entrevista!!! Mira a veure si et faciliten l'audio!!!

Drapaire de mots ha dit...

felicitats, un bon reconeixement, molt merescut, per la feina ben feta. Endavant Jordi encara tens molt terreny per explorar.

Helena Bonals ha dit...

Llibres sobre dialectologia... em fan tant de respecte com un llibre de Kafka. Espero superar-ho algun dia.

Anna ha dit...

Felicitats Jordi!!!
Es un bon reconeixement a la teva tasca, Tú vius per la llengua, ànims i endavant!!!

Ester Puig ha dit...

www.radiomanlleu.cat a partir de dijous al migdia ha d'estar penjat a la zona PODCASTING el programa d'avui 10 d'agost, El Bohemi.

Gràcies per tot Jordi!

Helena Bonals ha dit...

Ja t'he escoltat, m'ha agradat molt això del "rasclar". A Barcelona també es fa d'anar rambla amunt, rambla avall en festejar.

Jordi Dorca ha dit...

Francesc,
Moltes gràcies. De seguida que pugui us el passaré. L'Ester Puig ja ens ha dit com fer-ho. A veure si me'n surto. Sóc bastant desastre, amb això de la "informàtiga".
I després me n'aniré a reposar una estoneta a Anoarra, que aquests dies vaig molt enfeinat. Sort de ser vacances!

Jordi Dorca ha dit...

Porquet.
Intensa sí, però de ben feta m'agradaria que ho fos més. Falten hores, ja ho veig. Però estic content de poder seguir-vos en blogs on cerqueu i trobeu moltes perfeccions i belleses. Gràcies.
PS: em convenen uns dies de muntanya.

Jordi Dorca ha dit...

Joana,
De seguida que pugui us posaré l'enllaç allà on pugui.
Que no fas vacances?

Jordi Dorca ha dit...

Montserrat,
Sí. Aquests viatges m'arruïnaran. Ja veus quins negocis que fem. Com el d'en Robert, vaja.

Jordi Dorca ha dit...

Helena,
Tens raó: la paraula "dialectologia" és molt feixuga. Valdrà més dir-ne "geolingüística".

Jordi Dorca ha dit...

Anna,
Ja tens raó, ja.
Tu també hi vius, per la llnegua.

Jordi Dorca ha dit...

Ester,
Moltes gràcies per dir-nos-ho. De seguida que pugui m'hi posaré. A veure si me'n surto.

Jordi Dorca ha dit...

Helena,
Ets molt amable. Gràcies pel teu interès i atenció.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...