GEOBLOG DEL CATALÀ CENTRAL

dijous, 2 de desembre del 2010

A can Pixa fan ball de nit

















Sí: ja hi podeu comptar. És cosa segura. Avui a can Pixa fan ball de nit. I així mateix ho sento a dir a l'àrea geogràfica on jo visc i en altres regions del català central.   

S'esdevé, però, que l'ús que se'n fa no acaba de ser ben bé el mateix arreu i pot variar, em penso, segons l'indret que tinguem en consideració. 

Jo, per la meva banda -i com que en desconec l'origen-, només us puc indicar que en el meu ambient familiar de la vila de Torelló aquesta frase sol ser pronunciada tot seguit que algú hagi fet una proposta forassenyada o una declaració d'intencions que és vista com a exagerada, hiperbòlica; la resposta que se li dóna és, per tant, de la mateixa magnitud, i d'una intensitat francament aclaparadora: I a can Pixa fan ball de nit! Que és equivalent, com podeu veure, a una altra expressió igualment rotunda i inqüestionable: I un be negre amb potes rosses!

Ens consta, en canvi, que a la comarca de la Garrotxa la interpretació que hom dóna al ball de can Pixa és un xic diferent, puix que se n'anuncia la realització tan bon punt se n'ha anat en orris l'assumpte o l'afer que portàvem entre mans. Aquest és, si més no, el sentit que li reconeixen els col·legues Joaquim Monturiol i Oriol Domínguez, que són els autors d'una monografia, del tot recomanable, publicada l'any 2001 per Ràdio Olot amb el títol de El parlar de la Garrotxa. La referència a can Pixa la trobareu a la pàgina 167. Mireu, doncs, si us ho poso bé.

I la conclusió és clara. Tots hi estarem d'acord: la invitació és ferma, ja ho sabeu. Hi som tots convidats. A can Pixa hi falta gent.


4 comentaris:

Marc ha dit...

es la mateixa paraula, pero diferent significat, de quan es diu: "ves a can pixa"? equivalent a "ves a pastar fang" o més vulgarment parlant "ves a la merda? O deixo a mans de l'expert. Gracies Jordi!! per enriquir-nos a tots!!

Jordi Dorca ha dit...

Ei, moltes gràcies, Marc! Bon aclariment (em va bé per aclarir conceptes). Sou vosaltres qui m'enriquiu.
I molts de records al mestre Miquel

reporter ha dit...

A Llançà Alt Empordà, es diu que una cosa irà tot a "Can Pixa de Pedret" quan acaba de mala manera. Encara que hi ha un Pedret al Berguedà, prop de Llançà hi ha Pedret i Marzà. Salut !

Jordi Dorca ha dit...

Molt bo! Can Pixa de Pedret. Si m'ho permets, quan tingui un moment miraré d'afegir-ho al blog. Gràcies!
Ja tinc encarregat el "Recull casolà"; i l'espero llaminerament.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...