GEOBLOG DEL CATALÀ CENTRAL

dissabte, 25 de desembre del 2010

El reteït



Reteït (reteïda per al femení) és sobretot un mot, de to col·loquial, que és usat com a adjectiu, però que pot entrar, a més, en la formació de motius o malnoms del tipus el Reteït (o la Reteïda), car així ens ho asseguraren al municipi d'Anglès, segons enquestes fetes durant la primavera de l'any 2009.

El seu significat, doncs, no és altre que el de 'avar, ganyó'. I el professor Joan Coromines el relacionava amb el castellà derretido, que coneix variants com ara retido o redetido.

Faig constar, finalment, que aquest mateix adjectiu, en enquestes un xic posteriors, va ser proposat als indrets més meridionals de Sta. Maria de Farners i d'Arbúcies i que allà, en canvi, no fou reconegut pels meus informadors de la primera generació.   




Dedicat al senyor Emili Rams i als nostres informadors de la vila gòtica d'Anglès, als quals, atesa la seva gran generositat, no els podríem pas aplicar aquest adjectiu tan poc avinent. 


I a míster Scrooge, per haver-se reincorporat a la vida social.




6 comentaris:

Joana ha dit...

Moltes gràcies per la informació. no en tenia ni idea de la seua existència!!! Has fet unes investigacions molt fructíferes.
Passaré sovint per anar informant-me.
Mil gràcies!!!

Helena Bonals ha dit...

No coneixia aquesta paraula, i com que m'agrada la literatura i poesia en català, sempre trobo interessants les paraules desconegudes però genuïnes.

Jordi Dorca ha dit...

Iris i Helena,
Em sorprèn molt agradablement la vitalitat del fet blogaire. Fins el dia de Nadal sabeu trobar una estoneta per als altres.
Ens complau moltíssim.

lolita lagarto ha dit...

m'agrada conèixer velles paraules, noves per a mi..
un bloc molt interessant, hi passaré sovint!

marta ha dit...

Jo tampoc tenia ni idea de la seva existencia i gràcies al blog de l'Iris ha sigut un nadal ple de descubriments i per cert les paraules de Pilar Cabot senzillament precioses.
Bones festes

Jordi Dorca ha dit...

Lolita i Martona,
Moltes gràcies pels vostres comentaris. Mirarem d'oferir-vos les millors paraules.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...