GEOBLOG DEL CATALÀ CENTRAL

diumenge, 2 de gener del 2011

El Teuler



Això  m'ho va ensenyar el senyor Joaquim Fochs quan vaig fer les enquestes de rigor al terme municipal de Tavèrnoles.  I aquest és, sobretot, el nom del núvol que en aquest poble del voral de les Guilleries solia portar pluja quan les coses anaven pel seu camí regular i previsible.


També hi són coneguts, en aquest mateix indret, altres nuvolades (o bromades) plujaneres: s'hi esmenten la Processó d'Arbúcies i l'Escolania de Montserrat, aquesta darrera ben relacionada, no cal dir-ho, amb la serralada que inspira la més gran devoció religiosa del Principat de Catalunya.




Fotografia: Anna Mora.








5 comentaris:

Josep de Sora. ha dit...

Bona nit; quan des de Sora s'observa la mandrosa nuvolada en forma de llarga columna arrossegar-se sobre la serralada de Cabrera en direcció nord, tenim davant "la processó d'Arbúcies". És un núvol baix, un vent del sud..., el ponòstic és de pluja, però a voltes no arriba a Sora. El què sí arriba, algunes vegades a l'any, és "la Marieta de Toses"; una altra variant de la meteorologia. "Bona nit i moltes".

Joana ha dit...

Així que el teuler és un núvol! Mai m'ho hauria imaginat.
Teniu unes nuvolades molt devotes, eh!
Moltes gràcies pel teu apunt!!!

Jordi Dorca ha dit...

Devotes devotes han de ser les nuvolades.
Gràcies per la teva visita, Iris!
I a tu, Josep.
Hi ha cap fotografia de la Marieta?

Josep de Sora. ha dit...

Jordi, la "marieta de Toses" mai no s'ha deixat "retratar". És alhora inconsistent i forta, no la veus però la notes i molt. És el vent de mestral, molt semblant pel què a fredor i potència, a la tramuntana; la diferència rau en això, que ve de mestral i des de Sora, en aquesta mateixa direcció, hi tenim el petit i enfonsat poble de Toses, d'on li ve el nom. Algú en diu "tramuntana de Berga", però amb poca exactitud. Salut.

Jordi Dorca ha dit...

Tens raó: no s'hi valen fotos, amb això. Poca broma! Si de cas, la del poble de Toses.
Salut i verbs, Josep!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...